Begeleider Richard: samen écht werken in een fabriek

Al 20 jaar lang doen Radar-cliënten licht industrieel werk in de fabriek van Thomas Regout. De begeleiding is gericht op het arbeidsvermogen en afgestemd op iedere individuele ondersteuningsvraag. Richard is een bevlogen begeleider die zich volledig inzet voor alle cliënten: “We zitten hier met een groep die allemaal hun eigen capaciteiten en sterke kanten hebben. Daarom is ons motto ook: iedereen kan alles. Ons streven is dat ze begeleiders niet om hulp vragen, maar dat ze elkaar helpen bij vragen die ze hebben. Ze zetten zichzelf en elkaar in ieders eigen kracht. Dat is prachtig om te zien en daar ben ik enorm trots op.”

Met maatwerk bereiken we ons doel
“Omdat iedereen hier zo verschillend is, is de begeleiding die daarbij hoort ook voor iedereen anders. Sommige mensen hebben behoefte aan simpele uitleg, terwijl andere cliënten na 1 keer uitleggen weten wat ze moeten doen. Zij hebben meer behoefte aan een goed gesprek en advies, omdat ze niet weten hoe ze bepaalde situaties moeten oplossen. Ook tijdens evaluatiemoment bespreken we de dingen die onze cliënten belangrijk vinden. Daar spelen we op in. Donny bijvoorbeeld, wil later graag de fabriek in gaan. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat kan. Hij heeft alleen nog moeite met op tijd komen en dat is wel een essentieel onderdeel van zijn begeleiding. Als hij dat onder de knie heeft, dan gaat hij zeker weten de fabriek in en kan ik hem loslaten.”

Een tikkeltje eigenwijsheid kan veel opleveren
In het gesprek met Richard blijkt hij een beetje eigenwijs te zijn: “Ik hou van kaders, maar ik hou er ook van om over de lijntjes te gaan. Ik zoek telkens de grens een beetje op en probeer de afweging te maken of iemand iets zelf kan of niet. Door iemand het vertrouwen te geven dat ze iets zelf kunnen, zien we dat cliënten soms echt wel meer kunnen dan we denken. Maar wél binnen die kaders.” Het is duidelijk dat Radar ook de ruimte geeft om over de lijntjes heen te gaan. “In eerste instantie proberen we zelf dingen op te lossen indien dat nodig is. We bootsen immers een echt bedrijf na. Maar als we hulp van de organisatie nodig hebben dan krijgen we dat ook.”

Donny: een vast contract is mijn ultieme droom

Donny begint normaal gesproken om 09.00 uur met werken. Hij vindt het alleen nog moeilijk om exact op tijd aanwezig te zijn. Een tijdje later arriveert hij op de fiets bij de fabriek en begint enthousiast aan zijn werkzaamheden: “Ik vind het soms moeilijk om op tijd te komen. Dat heeft te maken met hoe druk ik het in mijn hoofd heb. Als ik me ergens zorgen over maak, dan blijf ik daarover malen en word ik niet rustig. Richard heeft me wel eens aangeboden om dan later te beginnen, maar dat wil ik echt niet. Ik wil mezelf bewijzen, ik kan dit. Maar vind het wel nog moeilijk.”

Donny werkt nu drie jaar in de fabriek en vindt het erg leuk. In die tijd heeft Donny ook veel geleerd. “Ik vind het heel erg fijn om met deze groep mensen te werken. In het begin was ik echt niet zo geduldig, maar het blijft me verrassen dat ik nu veel meer geduld heb dan voorheen. Dat komt echt door de groep mensen met wie ik samenwerk. Ik vind het heel leuk om ze te helpen en om dit werk te doen. Ik hoop dat ik uiteindelijk in het magazijn kan gaan werken en een vast contract bij Thomas Regout krijg.”

Een oprecht gesprek doet wonderen
Naast Radar krijgt Donny ook nog begeleiding vanuit de gemeente en het UWV. Die combinatie zorgt ervoor dat Donny op allerlei vlakken de juiste ondersteuning krijgt, zodat hij goed in de maatschappij kan meedraaien. Donny: “Het maakt niet uit wanneer ik een vraag heb, dan kan ik bij iedereen terecht, ook bij Radar. Ze nemen de tijd voor me en proberen me te helpen. Ik merk dat ik na een gesprek mijn hart heb gelucht en dat ik de motivatie heb om er weer vol voor te gaan.”