Begeleider Priscilla: jongeren en volwassenen begeleiden naar een mooie toekomst

Woonvorm Hereweg is een appartementencomplex in Landgraaf waar iedere bewoner een eigen appartement heeft. Er wonen twee verschillende doelgroepen. De grootste groep zijn jongeren met een licht verstandelijke beperking. De andere groep zijn volwassenen met een verstandelijke beperking en en complexe hulpvraag.

Priscilla legt uit: “De jongeren die hier wonen zijn veelal afkomstig uit de jeugdzorg, die op het moment dat ze 18 jaar worden stopt. Vaak hebben ze onvoldoende vaardigheden om alleen te functioneren in de maatschappij, maar is hun IQ te hoog om in een woongroep te wonen. Dan is de Hereweg de perfecte plek voor hen om te wonen. Het uiteindelijke doel is om deze jongeren door te laten stromen naar zelfstandiger wonen. De volwassenen die op de Hereweg wonen hebben veelal gedragsproblemen."

Focussen op zelfontplooiing vermindert drugsgebruik
Veel jongeren krijgen te maken met drugsgebruik. Ze zijn beïnvloedbaar en komen in milieus waardoor ze makkelijk met drugs in aanraking komen. “We helpen hen door te focussen op andere aspecten, zoals weerbaarheid, dag- en nachtritme, veiligheid en zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld met de training ‘Sterker dan een kick’. We stemmen onze aanpak op ieders behoeften af. Begeleiding en gesprekken vinden voornamelijk 1-op-1 of 1-op-2 plaats. Met een zeer betrokken gedragskundige bekijken we welke begeleiding we zelf kunnen bieden en welke we moeten uitbesteden. Vooral bij de oudere cliënten focussen we ons op het in stand houden wat ze wél kunnen.”

Als er gesproken wordt over de mogelijkheden van jongeren begint Priscilla te stralen: “Naar school gaan of leren is voor veel jongeren te hoog gegrepen, maar niet voor Kelly. Zij kan dat en doet dat ook. Het is heel bijzonder dat zij dit doet. Het duurt niet lang meer of Kelly gaat ons verlaten. Ze staat ingeschreven bij ‘Housing’ en op 1 september krijgt ze de sleutel van haar eigen appartement. Ze krijgt dan ambulant begeleiding voor één jaar. Daarna kan ze hopelijk zonder begeleiding verder.

Relatie met cliënt is het belangrijkste
Zodra cliënten binnenkomen, is er geen tijdslimiet wanneer ze weer de volgende stap moeten zetten. Bij de Hereweg ligt de focus op de relatie met de cliënt. Priscilla vertelt: “We krijgen de mogelijkheid om veel tijd en energie in de relatie met een nieuwe cliënt te steken. In de eerste tien weken stellen we geen andere doelen dan het opbouwen van een relatie. Afhankelijk van de cliënt bekijken we of we tijdens of na deze periode andere doelen kunnen stellen waar we aan gaan werken. We leggen geen druk bij de cliënt, waardoor we vaak al snel een positieve gedragsverandering zien. Ons doel is altijd om cliënten te helpen om door te stromen naar een andere woonplek. Daarbij vinden we dat de cliënt erop vooruit moet gaan, anders blijven ze zolang als nodig op de Hereweg wonen.”

Kelly: grote ambities waarmaken

Kelly heeft een gezellig ingericht appartement en is druk bezig met de afronding van haar huidige opleiding. “Ik volg nu de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Ik heb de opleiding eerst op niveau 3 gevolgd, maar ben heel trots dat ik nu op niveau 4 de opleiding afrond. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding en ga verder leren voor de gehandicaptenzorg. Ik heb bij Radar gesolliciteerd om de opleiding als BBL te volgen. En daar ben ik aangenomen”, vertelt Kelly trots.

In de drie jaar dat Kelly op de Hereweg woont heeft ze veel steun gehad aan de begeleiders. “Ik woon op mezelf, maar krijg toch begeleiding als ik dat nodig heb. In de tijd dat ik hier woon heb ik veel meer rust in mijn hoofd gekregen. Daarom kan ik ook mijn opleiding op een hoger niveau volgen. Ik heb naast mijn opleiding en stage ook nog een bijbaantje in de productie en ben ik bezig met het halen van mijn rijbewijs.”

Klaar voor de volgende stap
Het duurt niet lang meer of Kelly is klaar met haar opleiding, rijlessen én de Hereweg. “Ik sta nu ingeschreven bij Housing. Zij helpen me bij het vinden van een nieuwe woning. Daar ga ik zelfstandig wonen en krijg ik het eerste jaar 1x per week ambulante begeleiding. Hopelijk kan ik daarna helemaal zelfstandig wonen, werken en leven.”

---

UPDATE: dit interview is al van een tijdje geleden. We kunnen je vertellen dat Kelly inmiddels inderdaad zelfstandig woont, en binnenkort gaat ze zelfs samen met haar vriend een huis kopen! En daarnaast doet ze momenteel een BBL-opleidingstraject in de gehandicaptenzorg. Wauw, echt top Kelly!